el flagen flagit flagru flag

Πλοίο απο Ελλάδα για Ιταλία

Αναζητήστε φθηνά ακτοπλοϊκά εισιτήρια για το ταξίδι Ελλάδα - Ιταλία στις καλύτερες τιμές.

Ferry από Ελλάδα γιά Ιταλία

Η Ελλάδα, κατεξοχήν ναυτική χώρα, με την απέραντη ακτογραμμή της, που μετρά χιλιάδες χιλιομέτρων, και τα δεκάδες νησιά, όλα τους διάσημοι τουριστικοί προορισμοί, είναι φυσικό να στηρίζει το μεγαλύτερο κομμάτι του τουρισμού της στην ακτοπλοΐα, καθώς δεκάδες πλοία, φέρυ-μποτ, ιπτάμενα δελφίνια κλπ. διασχίζουν τα ελληνικά πελάγη τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες, μεταφέροντας εκατομμύρια Ελλήνων και ξένων τουριστών. Εκτός από αυτά τα δρομολόγια όμως, η Ελλάδα διαθέτει μία από τις ασφαλέστερες και πιο σύγχρονες ακτοπλοϊκές γραμμές με τον Δυτικό Κόσμο, αυτήν που συνδέει κυρίως τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας με αρκετά ιταλικά λιμάνια. Αυτός είναι και ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος, για να μετακινηθεί κάποιος, μόνος ή με την οικογένειά του, στη δυτική Ευρώπη, παίρνοντας μαζί και το όχημά του.

Ακτοπλοικά για Κέρκυρα - Corfu

Στο Aktoploika.gr, πέρα από την online κράτηση εισιτηρίων, που μπορείτε να κάνετε για οποιονδήποτε ταξιδιωτικό προορισμό από και προς την Ελλάδα, στόχος μας είναι και η μεγαλύτερη δυνατή διευκόλυνσή σας κατά την επιβίβαση και την αποβίβαση από το πλοίο, αλλά και κατά την διάρκεια του ταξιδιού, συγκεντρώνοντας και παρέχοντας χρηστικές πληροφορίες, που θα κάνουν το ταξίδι σας ξένοιαστο και ξεκούραστο. Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν, συγκεντρώσαμε σε μία σελίδα, όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε, από τη στιγμή που θα αποφασίσετε ένα ακτοπλοϊκό ταξίδι στην γειτονική χώρα, μέχρι την επιστροφή σας από αυτό.

Καλό σας ταξίδι!!!

Σύνδεση

Η Ελλάδα συνδέεται με την Ιταλία με τις εξής μόνιμες γραμμές:

-Μέσω της MINOAN LINES:

1. Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα (και αντίστροφα)

2. Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Βενετία (και αντίστροφα)

-Μέσω της SUPERFAST FERRIES & της ANEK LINES:

1. Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα – Βενετία - Ανκόνα – Μπάρι (και αντίστροφα)

Τους καλοκαιρινούς μήνες, και οι τρεις εταιρείες πραγματοποιούν δρομολόγια, συμπεριλαμβάνοντας και άλλους σταθμούς επιβίβασης και αποβίβασης, όπως είναι η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Τεργέστη και το Πρίντεζι.

Η διάρκεια ενός ταξιδιού από την Ελλάδα προς την Ιταλία δεν είναι σταθερή, καθώς εξαρτάται από τον τύπο του πλοίου, την περίοδο του ταξιδιού και φυσικά το λιμάνι προορισμού. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιους χρόνους, με μικρές αποκλίσεις.

Πάτρα – Μπάρι: 17,5 ώρες

Πάτρα – Ανκόνα: 21 ώρες

Πάτρα – Τεργέστη: 29,5 ώρες

Πάτρα – Βενετία: 27 ώρες

Ηγουμενίτσα – Μπάρι: 12,5 ώρες

Ηγουμενίτσα – Ανκόνα: 15 ώρες

Ηγουμενίτσα – Βενετία: 21 ώρες

Ηγουμενίτσα – Τεργέστη: 23,5 ώρες

Στους παραπάνω χρόνους θα πρέπει να προσθέσετε 2 ακόμα ώρες, για δύο λόγους: πρώτον, διότι, κατά την επιβίβαση, καλό θα ήταν να είστε στην προβλήτα τουλάχιστον 1 ώρα προτού ξεκινήσει το πλοίο, για να αποφύγετε την ταλαιπωρία και το άγχος της τελευταίας στιγμής και δεύτερον γιατί όλες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δίνουν ως ώρα άφιξης τη στιγμή που το πλοίο μπαίνει στο λιμάνι. Από εκείνη τη στιγμή θα πρέπει να υπολογίσετε ακόμα μία ώρα μέχρι να πλησιάσει και να δέσει το πλοίο και να αποβιβαστείτε μαζί με το όχημά σας.

Οι ημέρες αναχώρησης από και προς την Ελλάδα είναι σταθερές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, τους καλοκαιρινούς όμως μήνες (ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ) η συχνότητα των δρομολογίων αυξάνεται, ενώ προστίθενται και άλλα λιμάνια – προορισμοί. Μέσω της ενημερωμένης πλατφόρμας του aktoploika.gr  μπορείτε να ενημερώνεστε για τις ημέρες και τις ώρες αναχώρησης των πλοίων.

Εισιτήρια

Οι τιμές των εισιτηρίων στις τρεις εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στη γραμμή Ελλάδα – Ιταλία, δεν έχουν μεγάλες διαφορές, ενώ όλες τους διαθέτουν ελκυστικά πακέτα προσφορών, κάνοντας έτσι πιο προσιτό το ταξίδι στη γειτονική χώρα. Η τιμή του εισιτηρίου για τους επιβάτες εξαρτάται από το τι είδους διαμονή εντός του πλοίου θα επιλέξετε. Υπάρχουν τα πιο οικονομικά εισιτήρια για θέσεις στο κατάστρωμα (deck) ή για καθίσματα Αεροπορικού Τύπου, καθώς και εκείνα, που εξασφαλίζουν τις ανέσεις μιας καμπίνας, σαφώς πιο ακριβά. Για τα Ι.Χ οχήματα οι τιμές εξαρτώνται από το μέγεθος του οχήματος, με μικρές όμως αποκλίσεις. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσετε ακόμα 3-10 ευρώ (ανάλογα την εταιρεία) ως επίναυλο καυσίμου ανά άτομο και ανά Ι.Χ.

Έτσι, για μια τετραμελή οικογένεια, που επιθυμεί να ταξιδέψει σε 4κλινη καμπίνα, με το αυτοκίνητό της το κόστος των εισιτηρίων θα είναι περίπου:

 • 4κλινη καμπίνα: 104 ευρώ X 4 άτομα = 416 ευρώ
 • Ι.Χ: 72 ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ:  488 ευρώ

Εάν επιλεχθούν θέσεις Αεροπορικού Τύπου, η τιμή πέφτει στα 344 ευρώ.

Η έκδοση εισιτηρίου μετ' επιστροφής μειώνει ακόμα περισσότερο την τιμή. Στο aktoploika.gr μπορείτε να κάνετε online την κράτησή σας και να επωφεληθείτε από την έκπτωση ενός εισιτηρίου μετ' επιστροφής.

Εκτός από την βασική έκπτωση στα εισιτήρια μετ' επιστροφής, που όλες οι εταιρείες παρέχουν, υπάρχουν πολλές ακόμα προσφορές, από τις οποίες μπορεί κάποιος να ωφεληθεί:

 • Έκπτωση έως 20% σε οικογένειες με 3 ή περισσότερα μέλη, σε όλες τις κατηγορίες (Κατάστρωμα, Αεροπορικό Κάθισμα, Καμπίνα), με ή χωρίς Ι.Χ.
 • Έκπτωση έως 50% σε παιδιά 4-16 ετών.
 • Δωρεάν εισιτήριο σε παιδιά έως 4 ετών, εφόσον δεν καταλαμβάνουν κλίνη ή κάθισμα αεροπορικού τύπου.
 • Έκπτωση έως 20% για τις ηλικίες άνω των 60. Η έκπτωση αφορά και το όχημα (Ι.Χ ή φορτηγό). Για την επικύρωση της έκπτωσης χρειάζεται η επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου κατά τον έλεγχο στην είσοδο του πλοίου (check in).
 • Έκπτωση έως 20% σε φοιτητές έως 26 ετών. Ισχύει για όλες τις κατηγορίες επιβατών, εκτός των καμπινών LUX, και για οχήματα 1ης κατηγορίας (Ι.Χ) και μοτοσυκλέτες. Απαραίτητη η φοιτητική ταυτότητα στο check in.
 • Ειδικό πακέτο για Κατασκηνωτές (Campers), που αφορά όσους πρόκειται να ταξιδέψουν με τροχόσπιτο ή αυτοκινούμενο και περιλαμβάνει θέση στο γκαράζ του πλοίου για το όχημα με παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, διαμονή σε εσωτερική καμπίνα, 1 δωρεάν γεύμα, και χρέωση 25 ευρώ (αντί για 50, που είναι η συνήθης) για διαμονή κατοικίδιου στην καμπίνα. Όλα αυτά στην τιμή κράτησης Deck (κατάστρωμα).
 • Τέλος, οι εταιρείες έχουν εισάγει μία νέα υπηρεσία, το λεγόμενο «Early Booking», κρατήσεις εισιτηρίων πολλές εβδομάδες πριν το ταξίδι, με έκπτωση, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει το 20-30% και αφορά όλες τις κατηγορίες θέσεων επιβατών και οχημάτων. Στο "Early Booking" τα εισιτήρια δε μπορούν να ακυρωθούν, μόνο να αλλαχθεί ή ημερομηνία ταξιδιού ή να μετατραπούν σε εισιτήρια ανοικτής ημερομηνίας. Σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει η έκπτωση στο σκέλος ή τα σκέλη της διαδρομής, που έχουν μεταβληθεί, και ο επιβάτης θα πρέπει να καταβάλει τη χρηματική διαφορά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι παραπάνω προσφορές σε καμία περίπτωση δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα και ενδέχεται να μεταβάλλονται μελλοντικά.

Τέλος, όσοι έχουν κάποιον τετράποδο φίλο (πχ. σκύλο, γάτα) και θέλουν να ταξιδέψει μαζί τους, θα πρέπει να γνωρίζουν, πως το εισιτήριο αρχίζει από τα 25 ευρώ, για μία θέση σε ειδικό κλωβό στο κατάστρωμα του πλοίου, και φτάνει μέχρι και τα 50 ευρώ, για διαμονή εντός της καμπίνας, πάντοτε όμως υπό προϋποθέσεις. Όλα τα ζώα, που πρόκειται να ταξιδέψουν, πρέπει να έχουν μαζί τους Βιβλιάριο Υγείας, στο οποίο θα υπάρχει το ειδικό αυτοκόλλητο με τον σειριακό αριθμό του microchip τους, πιστοποιητικό εμβολιασμού για λύσσα από κτηνίατρο και το διαβατήριό τους. Για ζώα ηλικίας κάτω των 3 μηνών, που δεν έχουν εμβολιαστεί, απαιτείται άδεια του κράτους-μέλους, όπου προορίζεται να ταξιδέψουν.

Στο aktoploika.gr μπορείτε να κάνετε online κρατήσεις εισιτηρίων για οποιονδήποτε προορισμό ή ημερομηνία, και να επωφεληθείτε από τις εκπτώσεις και τα πακέτα προσφορών των εταιρειών.

Για κρατήσεις εισιτηρίων απαιτούνται: όνομα, επίθετο, φύλο, ηλικία, τύπος οχήματος και αριθμός κυκλοφορίας. Η μη μόνιμοι κάτοικοι της Ε.Ε θα πρέπει επιπρόσθετα να δηλώσουν εθνικότητα, αριθμό διαβατηρίου και ημερομηνία γέννησης. Μην παραλείψετε, να έχετε μαζί σας κατά την είσοδό σας στο πλοίο, τα απαραίτητα έγγραφα, που να αποδεικνύουν τα παραπάνω στοιχεία: ταυτότητα, διαβατήριο, άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.

Επιβίβαση στο πλοίο

Η έγκαιρη άφιξή σας στο λιμάνι και επιβίβαση στο πλοίο είναι ένας από τους παράγοντες, που παίζει σημαντικό ρόλο για ένα άνετο και ξεκούραστο ταξίδι. Θα πρέπει να βρίσκεστε εκεί αρκετά νωρίς, τουλάχιστον 1 ώρα πριν την αναχώρηση, για να κάνετε check in, να τακτοποιήσετε τις αποσκευές σας στην σκευοφόρο ή την καμπίνα σας και να κάνετε μια βόλτα πάνω στο πλοίο. Οι υπάλληλοι στην υποδοχή αλλά και στους εσωτερικούς χώρους θα σας λύσουν κάθε απορία και θα σας βοηθήσουν σε οτιδήποτε χρειαστείτε. Συνήθως, σε τέτοιου είδους ταξίδια, και ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι περισσότερες εταιρείες επιτρέπουν την επιβίβαση ακόμα και 3 ή 4 ώρες πριν την αναχώρηση, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και η ταλαιπωρία της τελευταίας στιγμής. Μην ξεχάσετε, πως κατά το check in θα πρέπει να έχετε μαζί σας τον κωδικό κράτησης των εισιτηρίων, με τον οποίο θα σας δοθεί η κάρτα επιβίβασης, τις ταυτότητές σας, καθώς και τα απαραίτητα συνοδευτικά, σε περίπτωση που θα ταξιδέψει μαζί και το κατοικίδιό σας. Εάν είστε επιβάτης καμπίνας LUX, συνήθως δικαιούστε δωρεάν πρωινό. Θα σας δοθεί ένα κουπόνι, το οποίο θα επιδείξετε στο εστιατόριο a la carte το πρωί της επόμενης ημέρας, για να κάνετε χρήση της προσφοράς. Μετά τον έλεγχο, θα σας οδηγήσουν στην καμπίνα σας ή στον χώρο των αεροπορικών καθισμάτων (ανάλογα με τον τύπο εισιτηρίου που έχετε εκδώσει), για να τακτοποιηθείτε. Όσον αφορά την είσοδο στο καράβι με το όχημά σας, αφού ακολουθήσετε τις οδηγίες των υπαλλήλων του γκαράζ και παρκάρετε, βεβαιωθείτε, πως έχετε κλειδώσει και έχετε πάρει μαζί σας όλα τα απαραίτητα για το ταξίδι. Εάν ξεχάσετε κάτι και το θυμηθείτε εν πλω, θα είναι πολύ δύσκολο να προσεγγίσετε το όχημά σας εκείνη τη στιγμή, για να το πάρετε. Εάν επιβιβαστείτε νωρίς στο πλοίο, και αφού τακτοποιηθείτε στη θέση σας, είναι μια καλή ευκαιρία κάνετε λίγη «χαρτογράφηση» και να περιηγηθείτε στους κοινόχρηστους χώρους.

κοινόχρηστοι χώροι πλοίου για ανκόνα

Το ταξίδι

Τα πλοία που εκτελούν δρομολόγια στη γραμμή Ελλάδα – Ιταλία είναι στο σύνολό τους αρκετά μεγάλα οχηματαγωγά κλειστού τύπου, με μήκος που φτάνει τα 225 μέτρα και χωρητικότητα έως και 3000 επιβάτες, εξασφαλίζοντας ένα ασφαλές και άνετο ταξίδι. Ο όγκος τους και τα σύγχρονα συστήματα πλοήγησης που διαθέτουν, εγγυώνται κάτι τέτοιο. Εάν, παρ' όλα αυτά, σας ενοχλεί η θάλασσα, μπορείτε να ζητήσετε ένα χάπι δραμαμίνης από το ιατρείου του πλοίου. Σε αυτή την περίπτωση, καλό θα ήταν να φάτε ελαφρά, καθώς το βαρύ στομάχι επιδεινώνει τη ναυτία.

Όλα τα πλοία διαθέτουν εστιατόρια a la carte και self-service, σαλόνια με bar, παιδότοπο, ντίσκο, πισίνα, τυχερά παιχνίδια, αίθουσα video games, Internet Café, καταστήματα, ασφάλεια τιμαλφών ειδών, γραφείο συναλλάγματος, δορυφορικό τηλέφωνο και ιατρείο, που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. Σε κάποια το επίπεδο παροχών είναι ακόμα υψηλότερο, καθώς θα βρείτε και κινηματογράφο, καζίνο, αίθουσα συνεδριάσεων, εστιατόριο fast food, καμπίνες για κατοικίδια, περίπτερο, σαλόνι ειδικά διαμορφωμένο για οδηγούς φορτηγών, χαμάμ-σάουνα, spa, περιποίηση προσώπου, μασάζ και γυμναστήριο. Η χρήση ορισμένων είναι  δωρεάν, ενώ για τα υπόλοιπα υπάρχει ένα κόστος ανάλογο των υπηρεσιών.

Οτιδήποτε κι αν επιλέξετε, μην ξεχνάτε, πως οι τιμές στα προϊόντα και τις υπηρεσίες εντός του πλοίου είναι λίγο υψηλότερες, καθώς επιβαρύνονται με επιπλέον φόρους ναυσιπλοΐας, δασμούς κλπ., οπότε καλό θα ήταν να ρωτάτε, προτού προβείτε σε κάποια αγορά ή υπηρεσία, για αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων.

Ξεκινώντας το πλοίο από το λιμάνι, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε στις τηλεοράσεις ένα ολιγόλεπτο βίντεο με οδηγίες ασφαλείας, σε περίπτωση βλάβης, φωτιάς ή ακυβερνησίας του πλοίου. Στο βίντεο αναφέρονται λεπτομερώς οι έξοδοι κινδύνου, οι πυροσβεστικές φωλιές, τα σημεία με τις σωστικές λέμβους, καθώς και τα σημεία που μπορείτε να βρείτε ένα σωσίβιο. Αν και τα συγκεκριμένα πλοία πληρούν τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας, καλό θα είναι να παρακολουθήσετε το βίντεο με προσοχή, ειδικά αν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους ταξίδια.

Αφού τελειώσει η παρουσίαση, μπορείτε να περιηγηθείτε στους κοινόχρηστους χώρους του πλοίου ή να βγείτε μια βόλτα για λίγο καθαρό αέρα στο εξωτερικό κατάστρωμα. Σε αυτή την περίπτωση, φροντίστε να έχετε μαζί σας κάτι επιπλέον για να φορέσετε (μπουφάν, καπέλο), καθώς οι καιρικές συνθήκες στην ανοικτή θάλασσα διαφέρουν κατά πολύ, ακόμα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, από αυτές στην ξηρά. Το καλοκαιρινό κρύωμα ή η ψύξη διαφέρει από το χειμωνιάτικο και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνων, που ξεκίνησαν για διακοπές και κατέληξαν να τις περάσουν στο κρεβάτι του ξενοδοχείου, γι' αυτό χρειάζεται προσοχή. Αυτό ισχύει και για τους εσωτερικούς χώρους του πλοίου, ειδικά εάν έχετε ευαισθησία στον κλιματισμό. Λόγω του μεγάλου όγκου επιβατών, ειδικά το καλοκαίρι, η ένταση των συστημάτων κλιματισμού και εξαερισμού είναι αρκετά μεγάλη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ορισμένα σημεία-«παγίδες» μέσα στο πλοίο, ειδικά κάτω από συσκευές κλιματισμού. Σε κάθε χώρο που επιλέγετε να καθίσετε, φροντίστε να τα επισημάνετε και επιλέξετε μία θέση μακριά από αυτά.

Όσον αφορά τη σωματική υγιεινή, σε μεγάλους κοινόχρηστους χώρους, όπως αυτός ενός πλοίου, χρειάζεται λίγο παραπάνω προσοχή, ειδικότερα στις κοινόχρηστες τουαλέτες δίπλα στα σαλόνια, τα bar και τα εστιατόρια. Το προσωπικό των εταιρειών φροντίζει καθ' όλη την διάρκεια του ταξιδιού, ώστε να διατηρούν τους χώρους αυτούς καθαρούς και απολυμασμένους, αναπληρώνοντας τυχόν ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά (σαπούνια κλπ.). Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο, να βρεθείτε σε δύσκολη θέση, εάν επισκεφτείτε έναν τέτοιο χώρο τις πρώτες ώρες μετά την αναχώρηση του πλοίου, καθώς και κατά την τελευταία ώρα πριν την άφιξη, τις ώρες δηλαδή με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, όπου το προσωπικό δεν προλαβαίνει να τους απολυμάνει και να προμηθεύσει τα απαραίτητα. Σε αυτή την περίπτωση, καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας ένα μικρό μπουκαλάκι με αλκοολούχο διάλυμα και 1-2 πακέτα χαρτομάντηλα.

Σήμα στο κινητό σας τηλέφωνο θα έχετε σίγουρα τις πρώτες ώρες μετά την αναχώρηση του πλοίου, καθώς και πριν μπείτε στο λιμάνι προορισμού, γι' αυτό φροντίστε να πραγματοποιήσετε τυχόν τηλεφωνήματα τότε.

Το κάπνισμα στους χώρους του πλοίου απαγορεύεται, εκτός από το εξωτερικό κατάστρωμα και τους χώρους καπνιζόντων μέσα σε αυτό.

Τέλος, εάν σκοπεύετε να συνταξιδέψετε με το κατοικίδιό σας, λάβετε υπόψη σας, πως δεν επιτρέπεται  η παρουσία του σε κοινόχρηστους χώρους, πλην του εξωτερικού καταστρώματος, και μόνο με λουρί και φίμωτρο. Η νομοθεσία προβλέπει, πως για ταξίδια άνω των 8 ωρών πρέπει να υπάρχει δυνατότητα προαυλισμού του ζώου, αλλά και σε αυτή την περίπτωση, εάν κάποιος από τους επιβάτες ενοχληθεί, είστε υποχρεωμένοι να το επιστρέψετε στον ειδικό κλωβό που έχετε νοικιάσει ή στην καμπίνα. Από αυτή την διάταξη εξαιρούνται οι σκύλοι-συνοδοί.

Άφιξη στην Ιταλία

Καθώς το πλοίο πλησιάζει στον προορισμό του, θα ακούσετε την σχετική ανακοίνωση από τα μεγάφωνα. Εφόσον ταξιδεύετε με το όχημά σας, καλό θα ήταν να μεταβείτε εκείνη τη στιγμή σε αυτό, για να είστε έτοιμοι για την αποβίβαση, δίχως να ταλαιπωρηθείτε από ουρές και μεγάλη αναμονή. Κατά την έξοδο από το πλοίο ακολουθείστε τις οδηγίες των υπαλλήλων τις εταιρείας και των λιμενικών, για να μπορέσετε να βρεθείτε εύκολα στην έξοδο του λιμανιού. Μην ξεχνάτε, πως είστε σε έναν ξένο τόπο, χωρίς εικόνα ή γνώση του χώρου.

Τα περισσότερα λιμάνια της Ιταλίας είναι από τα σημαντικότερα διαμετακομιστικά και τουριστικά κέντρα της Μεσογείου, με ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση με τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και εκείνες της Β. Αφρικής. Όλα τα λιμάνια της Ιταλίας, και ειδικά εκείνα που συνδέονται ακτοπλοϊκά με την Ελλάδα, διαθέτουν έμπειρο προσωπικό και πινακίδες σήμανσης, για να σας οδηγήσουν στη σωστή κατεύθυνση. Έτσι, σε όποιον προορισμό κι αν σκοπεύετε να μεταβείτε, δε θα δυσκολευτείτε. Ακολουθεί μια συνοπτική παρουσίασή τους:

• Μπάρι

Το Μπάρι αποτελεί ένα από τα κυριότερα λιμάνια της Ιταλίας και το μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο της μαζί με την Νάπολη και το Μιλάνο. Διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο και επικοινωνία με τα μεγαλύτερα οδικά δίκτυα της χώρας. Εάν αποφασίσετε να περάσετε κάποιες ώρες εδώ, αξίζει να επισκεφτείτε μερικά από τα αξιοθέατά του. Τα κυριότερα είναι:

1. Η Βασιλική του Αγίου Νικολάου, με τα λείψανα του Αγίου, χτισμένη το 1807.

2. Ο Καθεδρικός Ναός, χτισμένος σε Βυζαντινό Ρυθμό το 1034 και ανακαινισμένος το 1178, οπότε και έλαβε πολλά στοιχεία της Ρωμαϊκής Αρχιτεκτονικής. Χτίστηκε προς τιμήν του Αγίου Σαβίνου.

3. Το Θέατρο Πετρουτσέλι, χτισμένο το 1903, την Τρίτη δημοφιλέστερη όπερα της Ιταλίας μετά την Σκάλα του Μιλάνου και το θέατρο Σαν Κάρλο στη Νάπολη. Καταστράφηκε ολοσχερώς από μια μεγάλη πυρκαγιά το 1991, για να ανακαινιστεί πλήρως και ανοίξει ξανά το 2009.

4. Το Σουηβικό Κάστρο (ή Καστέλο Σβέβο), χτισμένο 1131, που λειτουργεί πλέον ως πινακοθήκη, φιλοξενώντας εκθέσεις ζωγραφικής.

5. Την Επαρχιακή Βιβλιοθήκη, χτισμένη το 1928, με εκθέματα από τον 15ο αιώνα μέχρι σήμερα.

6. Την Ρωσική Εκκλησία, χτισμένη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

7. Την Συνοικία Μπαριβέκια ή Παλαιό Μπάρι, με τις δύο πλατείες, την Πιάτσα Μερκαντίλε και την Πιάτσα Φεραρέζε. Πρόκειται για την Μεσαιωνική Συνοικία της πόλης, με πολλές παμπ και εστιατόρια.

Ξέρατε ότι: το Μπάρι κατέχει τον τίτλο της μόνης Ευρωπαϊκής πόλης, που υπέστη χημικό πόλεμο, χωρίς καμία πρόθεση από τις αντιμαχόμενες πλευρές, καθώς, στις 2 Δεκεμβρίου 1943, Γερμανικά βομβαρδιστικά έπληξαν θέσεις των συμμάχων στην πόλη, μεταξύ αυτών και του Αμερικανικού Πολεμικού πλοίου Τζον Χάρβεϊ, που μετέφερε αέριο μουστάρδας, για να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση χημικού πολέμου. Καθώς αυτό ήταν απόρρητο και κανείς δεν το γνώριζε, όσοι εκτέθηκαν στο αέριο λάμβαναν λάθος αγωγή, η οποία απέβηκε μοιραία. Τα πραγματικά γεγονότα αποκαλύφθηκαν μόλις το 1967.

• Ανκόνα

Η Ανκόνα πήρε το όνομά της, επειδή η ευρύτερη περιοχή μοιάζει από ψηλά με αγκώνα ανθρώπινου χεριού. Είναι μία πόλη με επίσης μεγάλη τουριστική, αλλά και εμπορική κίνηση. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα εδώ είναι:

1. Ο Μεσαιωνικός Ναός του Αγίου Κυριάκου, χτισμένος τον 12ο αιώνα.

2. Το Θέατρο των Μουσών. Του 19ου αιώνα.

3. Το Παλάτι Bosdari, με την περίφημη γκαλερί του.

4. Το Αρχαιολογικό Μουσείο, με αρκετά μεγάλη συλλογή Αρχαϊκών και Ρωμαϊκών ευρημάτων.

5. Ο Ναός του Αγίου Φραγκίσκου.

6. Το Lazzaretto, πολιτιστικό κέντρο και πολυχώρος, που χρησιμοποιείται για εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ξέρατε ότι: στην Ανκόνα βρίσκεται το Κρατικό Μουσείο Ομήρου, το μοναδικό μουσείο για τυφλούς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

• Βενετία

Χτισμένη πάνω σε 118 μικρά νησιά, 177 κανάλια και 409 γέφυρες, η Βενετία φημίζεται για την αρχιτεκτονική και τα έργα τέχνης της, γι' αυτό τον λόγο ολόκληρη η πόλη έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς». Η Βενετία είναι επίσης διάσημη για το περίφημο Καρναβάλι της, την Διεθνή Έκθεση Μπιενάλε και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, στο οποίο καταφτάνουν κάθε χρόνο πολλές διασημότητες της 7ης Τέχνης από όλο τον κόσμο. Με ένα τεράστιο πλήθος από αξιοθέατα να την συνοδεύει, θα αναφέρουμε κάποια επιγραμματικά:

1. Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

2. Το μεγάλο Κανάλι, από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της πόλης.

3. Την Πλατεία του αγίου Μάρκου, γνωστή και ως «Σαλόνι της Ευρώπης».

4. Το κοσμοπολίτικο Café Florian.

5. Το στέκι των απανταχού επωνύμων, το διάσημο Λίντο.

Ξέρατε ότι: τα κτίρια της Βενετίας στηρίζονται στην πλειοψηφία τους πάνω σε ξύλινους πασσάλους, που βρίσκονται εκεί για αιώνες, κατασκευασμένοι από κορμό σκλήθρων. Βυθισμένοι στο νερό, με ελάχιστο οξυγόνο, διατηρούνται περισσότερο, καθώς το ξύλο σκληραίνει, λόγω της συνεχούς ροής νερού πλούσιου σε μέταλλα, που κάνει το ξύλο να μοιάζει με πέτρα.

• Τεργέστη

Η Τεργέστη, χτισμένη πάνω σε μια λωρίδα γης, που δημιουργείται από την Αδριατική και τα σύνορα της Ιταλίας με την Σλοβενία, αποτελεί τον κύριο προορισμό, για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στις χώρες βόρεια των Βαλκανίων. Τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα είναι:

1. Η Πιάτσα Ουνιτά ντ' Ιτάλια, η κεντρική πλατεία της πόλης, περιτριγυρισμένη από πολλά κτίρια, στα περισσότερα από τα οποία στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες.

2. Το Παλάτσο ντελ Τετζεστέο, ένα νεοκλασικό κτίριο του 1842, χτισμένο στην κεντρική πλατεία, με πολλές ανάγλυφες παραστάσεις και αγάλματα στους εξωτερικούς τοίχους του. Στην στοά του στεγάζεται το ιστορικό Caffe Tergesteo, που λειτουργεί από το 1863.

3. Το Μουσείο Σαρτόριο.

4. Η Γκαλερί Μοντέρνας τέχνης.

5. Ο Ελληνορθόδοξος Ναός του αγίου Νικολάου.

6. Ο Σερβορθόδοξος Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα.

Ξέρατε ότι: το Κάστρο του Μιραμάρε, ένα ανάκτορο χτισμένο από τον Μαξιμιλιανό των Αψβούργων, που έφερε τόνους χώματος για να καλύψει την βραχώδη έκταση, έχει τον τίτλο του «καταραμένου». Ο θρύλος λέει, πως όποιος κοιμηθεί εκεί, θα πεθάνει νέος και με βίαιο τρόπο ή σε ξένο τόπο, όπως ο κτήτοράς του. Ο Μαξιμιλιανός, με παραίνεση των Αψβούργων, ανέλαβε τα ηνία του κράτους του Μεξικού, για να εκτελεστεί κατόπιν από τους στρατιώτες του Μπενίτο Χουάρες.

Όποιος κι αν είναι ο προορισμός σας στην Ευρώπη, αξίζει να πραγματοποιήσετε ένα ταξίδι στη γραμμή Ελλάδας-Ιταλίας, που θα σας αφήσει με αναμνήσεις χαραγμένες για μια ζωή. Στο aktoploika.gr μπορείτε να κλείσετε online τα εισιτήριά σας και να επωφεληθείτε από την συνεχή ενημέρωσή μας πάνω σε εκπτώσεις και πακέτα προσφορών.

Όταν φτάσετε στην Ιταλία

 1. Είναι δύσκολο (και ριψοκίνδυνο) να καταναλώσετε νερό βρύσης. Σχεδόν σε όλα τα ξενοδοχεία, εστιατόρια, cafes κλπ. σερβίρουν εμφιαλωμένο νερό στην τιμή των 1-2 ευρώ για τα 330ml και 2-4 ευρώ για το 1,5 λίτρο. Οι τιμές ενδέχεται να είναι αυξημένες σε τουριστικά αξιοθέατα με μεγάλη επισκεψιμότητα.
 2. Οι δημόσιες τουαλέτες, όπως και αυτές των εστιατορίων, bar κλπ. έχουν …είσοδο, συνήθως 1-2 ευρώ.
 3. Μην διανοηθείτε να πετάξετε κάποιο σκουπιδάκι στο δρόμο, ειδικά στην Βόρειο Ιταλία και σε κεντρικά σημεία των πόλεων, που υπάρχει μεγαλύτερη αστυνόμευση. Κινδυνεύετε με πρόστιμο, το οποίο δεν διαγράφεται και πολλές φορές πληρώνεται επί τόπου.
 4. Το κάπνισμα απαγορεύεται στους δημόσιους χώρους, ακόμα και σε καφετέριες και εστιατόρια. Σε ελάχιστες περιπτώσεις (η εφευρετικότητα στην παρανομία υπάρχει και εδώ) μπορεί να σας επιτραπεί, αλλά εάν το κάνετε και συλληφθείτε να καπνίζετε από «δημόσιο όργανο», να θυμάστε, πως το πρόστιμο είναι αρκετά τσουχτερό και επιβαρύνει εσάς.
 5. Κατά τις μετακινήσεις σας με το αυτοκίνητο ή το τροχόσπιτο, και ιδιαίτερα στους αυτοκινητοδρόμους, να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των αστυνομικών. Οι Ιταλοί αστυνομικοί δεν έχουν σε καμία περίπτωση την ίδια ηρεμία και  κατανόηση με τους Έλληνες και μπορεί να βρεθείτε δεμένοι πισθάγκωνα και με ένα όπλο προτεταμένο, εάν προβάλλετε αντίσταση ή διαφωνήσετε σε κάποιον έλεγχο. Εφόσον δουν, πως δεν είστε Ιταλοί, ίσως σας ζητηθεί να γίνει ένας έλεγχος αποσκευών. Συνεργαστείτε και σε λίγα λεπτά θα βρίσκεστε και πάλι στο τιμόνι με κατεύθυνση τον προορισμό σας.
 6. Εάν πρόκειται να επισκεφτείτε δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα (Κολοσσαίο, Σκάλα Μιλάνου, Άγιο Πέτρο), καλό θα ήταν να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας και να βρίσκεστε εκεί λίγα λεπτά αφότου ο χώρος ανοίξει για το κοινό. Όσο προχωράει η μέρα, η ταλαιπωρία πολλές φορές διαρκεί αρκετές ώρες, αφού οι ουρές σε ορισμένα από αυτά, όπως το Κολοσσαίο, φτάνουν έως και το 1 χιλιόμετρο! Οι τιμές εισιτηρίων είναι αρκετά «τσιμπημένες», αλλά, εάν παρ' όλα αυτά, επιθυμείτε μια ξενάγηση, φροντίστε να βρείτε έναν ξεναγό (υπάρχουν αρκετοί διαθέσιμοι πριν την είσοδο), γιατί αλλιώς δεν θα καταλάβετε και πολλά από όσα βλέπετε. Οι περισσότεροι Ιταλοί, ακόμα κι όσοι εργάζονται στον τουριστικό τομέα, μιλούν μόνο τη γλώσσα τους. Μια άλλη λύση είναι, αν είστε τυχεροί και υπάρχει κάποιο οργανωμένο γκρουπ με Έλληνες επισκέπτες, να τους ακολουθήσετε και να ακούσετε την ξενάγηση του συνοδού τους. Σε πολλά αξιοθέατα σας δίνεται κατά την είσοδο μια συσκευή (συνήθως φορητό cd player ή mp3 player), από την οποία ακούτε ηχογραφημένη την ξενάγηση στη γλώσσα σας.

glaroi seaguls

Ιταλίαaktoploikos xartis gia Ιταλία